Recepty na přípravu úhoře

Grilovaný úhoř s pikantní omáčkou
Ingredience
4 porce úhoře, sůl, citrón, olej, na omáčku: 1 majolka, bílý pepř, půlka malé sladkokyselé okurky, půl lžičky sardelové pasty, citrónová kůra, zelená petržel, půl lžičky hořčice, sůl
Jak na to?
Úhoře osolíme, zakapeme citronovou šťávou a necháme chvíli odležet. Potřeme olejem a na mřížce grilu po obou stranách opečeme. Porce dáme na nahřáté talíře, přidáme vařené brambory a polijeme omáčkou. Omáčka: okurku a zelenou petržel velmi jemně nasekáme, vmícháme do majolky a ochutíme ostatními přísadami.

Úhoř na jehle
Ingredience
1 úhoř, 3 tvrdá rajčata, mletý pepř, mletá paprika, 100 g slaniny, 2 cibule, olej, sůl
Jak na to?
Úhoře nakrájíme na plátky asi 2 cm silné, osolíme, okořeníme, potřeme olejem. Na rožnící jehlu napichujeme střídavě kousky úhoře, půlky malých rajčat, plátky slaniny a silnější kolečka cibule. Pečeme na roštu nebo na velké vymaštěné pánvi. Podáváme s opečenými brambory a zeleninovým salátem.

Úhoř v alobalu po finsku
Ingredience
8 porcí úhoře, 4 rajčata, 2 citróny, 100 g másla, bílý pepř, sůl
Jak na to?
Osm kusů alobalu vymažeme máslem a vyložíme kolečky oloupaných citrónů zbavených jader a kolečky nakrájených rajčat. Na to vložíme osolené a opepřené porce úhoře, dobře zabalíme a upečeme v troubě. Vhodnou přílohou jsou opečené brambory nebo bramborová kaše.

Úhoř se žampióny po italsku
Ingredience
Úhoř, olej, 2 cibule, 150 g žampiónů, 1/16 l bílého vína, 3/4 l rajčatové šťávy, zelená petržel, mletý pepř, estragon, sůl
Jak na to?
Úhoře nakrájíme na 3 cm silná kolečka, osolíme, opepříme a na rozpáleném oleji rychle opečeme. Opečenou rybu vyjmeme a uložíme v teple. Na oleji od opékání osmažíme nakrájenou cibuli a žampióny. K měkkým houbám vrátíme rybu, přidáme víno, rajčatovou šťávu a přiklopené zvolna dusíme. Podáváme posypané zelenou petrželí a estragonem s vařenými brambory.

Úhoř na roštu
Ingredience
Asi 750 g úhoře, mletý pepř, citrónová šťáva, tatarská omáčka, sůl
Jak na to?
Oprané porce úhoře osušíme, na hřbetní straně několikrát nařízneme, opepříme a zakapeme citrónovou šťávou a osolíme. Porce ryby necháme asi hodinu odležet, pak vložíme do grilu na zahřátý rošt a grilujeme asi 5 minut, rybu obrátíme a grilujeme dalších 5 minut. Hotové porce klademe na nahřáté talíře, podáváme s opečenými brambory sypanými drobně nakrájenou zelenou petrželkou a přiloženou tatarskou omáčkou.

Úhoř po rumunsku
Ingredience
5 porcí úhoře, 3 dcl přírodního bílého vína, zelená petrželka, 70 g másla, 2 natvrdo uvařené žloutky, lžíce hořčice, mletý pepř, ocet, cukr, citrón, sůl
Jak na to?
Staženého úhoře nakrájíme na 10 cm porce, dobře je osolíme a necháme asi 3 hodiny odležet v chladu. Pak je naskládáme do kastrolu těsně k sobě, zalijeme vínem, posypeme jemně usekanou petrželkou a přiklopené dusíme do měkka. Na omáčku rozpustíme máslo, přidáme nadrobno nakrájené žloutky, hořčici, opepříme, nepatrně osladíme a okyselíme octem. Podáváme s omáčkou, plátky citrónu, vařenými maštěnými brambory nebo s bílým pečivem.

Pikantní úhoř
Ingredience
1 kg úhoře, cibule, 2 hřebíčky, stonek celeru, 2 dcl suchého vína, 1 dcl oleje, 40 g strouhanky, vejce, 2 dcl vody, zelená petrželka, sůl, pepř, citrón
Jak na to?
Úhoře stáhneme a nakrájíme asi na 10 cm porce, vložíme do kastrolu, zalijeme vínem a vodou, přidáme usekanou cibuli, hřebíčky, celerovou nať a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut. Pak rybu vyjmeme, do osoleného vejce přidáme lžíci olivového oleje a ušleháme do pěny. Kousky úhoře namočíme do této pěny a obalíme strouhankou. Pak maso vložíme do vymaštěné grilovací mísy, vložíme do předehřátého grilu a silném ohni grilujeme asi 3 minuty. Nakonec ozdobíme snítkami petržele a kolečky citrónu a podáváme se smaženými brambory a případně rajčatovým salátem.

Úhoř obložený vejci
Ingredience
Úhoř, 2 citróny, 4 vařená vejce, 100 g másla, strouhanka, trochu hovězího vývaru, křen, sůl
Jak na to?
Staženého úhoře nakrájíme na asi 4 cm dlouhé válečky, osolíme a asi půl hodiny necháme odležet. Dílky úhoře střídavě s plátky citrónu napichujeme na jehlu, zakapeme citrónovou šťávou a pečeme na másle za stálého polévání hovězím vývarem. Upečeného úhoře posypeme na másle osmahlou strouhankou a necháme krátce zapéci. Pak stáhneme z jehel, narovnáme na mísu, obložíme vařenými brambory a natvrdo vařenými plátky vajec. Podáváme se strouhaným křenem a hlávkovým salátem.

Úhoř pečený v kastrolu
Ingredience
Úhoř, 5 lžic oleje, 2 citróny, lžíce sekané petrželky, pepř, sůl
Jak na to?
Staženého úhoře nakrájíme na krátké válečky a osušíme je. Olej smícháme se šťávou z jednoho citrónu a petrželkou. Kousky úhoře osolíme, opepříme, vložíme do oleje a necháme asi hodinu marinovat. Pak kousky úhoře narovnáme do kastrolu a pečeme v troubě asi 10 minut a průběžně poléváme okořeněným olejem. Podáváme zdobené kolečky citrónu a s vařenými brambory sypanými petrželkou.

Úhoř v aspiku
Ingredience
1 kg úhoře, 100 g cibule, bobkový list, celý pepř, tymián, hřebíček, kopr, 1 dcl octa, 30 g želatiny, 2 vejce, 7 g soli, 10 g masoxu, 100 g sterilované okurky, 100 g mrkve, kapie, petrželová nať, 1/2 l vody
Jak na to?
Do vody dáme masox, koření, ocet, sůl, cibuli, kopr, mrkev a necháme přijít do varu, potom snížíme teplotu a do nálevu vložíme úhoře. Ohřejeme těsně pod bod varu, po 1/4 hodině úhoře vyjmeme, vývar přecedíme a přidáme želatinu. Vše zprudka povaříme a odstavíme. Na dno formy, do které budeme ukládat úhoře, vylijeme tenkou vrstvu uvařeného a zchlazeného aspiku, necháme ztuhnout, naskládáme porce úhoře a částečně zalijeme aspikem tak, aby neplavaly. Za chvíli dolijeme aspik tak, aby byly porce téměř zality, necháme ztuhnout, ozdobíme kolečky natvrdo vařených vejec, kolečky okurky, kapií a petrželovou natí a dolijeme zbylým aspikem. Po zchladnutí podáváme s chlebem.

Úhoř dušený s bylinkami
Ingredience
1 kg úhoře, 50 g másla, 2 dcl bílého vína, 2 dcl citrónové šťávy, pepř, 30 g soli, 2 žloutky, trocha čerstvých bylinek (máta, kerblík, petrželová nať, šťovík, libeček)
Jak na to?
Úhoře nakrájíme na menší porce, osolíme, opepříme a vložíme do misky z varného skla, přidáme nadrobno nasekané bylinky, máslo a asi 10 minut dusíme. Pak porce zalijeme vínem a vodou aby byly potopeny a dusíme dalších asi 10 minut, porce vyjmeme, vývar procedíme, přidáme citrónovou šťávu a žloutky. Nádobu vložíme do vodní lázně a mícháme tak dlouho, až omáčka zhoustne a dochutíme. Nakonec porce úhoře přelijeme omáčkou a necháme vychladit. Podáváme s chlebem.

Úhoř na vlašský způsob
Ingredience
1 kg úhoře, 15 g soli, 100 g mrkve, celý pepř, 5 dcl bílého vína, vejce, 160 g oleje, 120 g strouhanky, petrželová nať
Jak na to?
Staženého úhoře nakrájíme na kousky a osolíme. Zvlášť připravíme víno, celý pepř, mrkev nakrájenou na nudličky, a přivedeme do varu. Vložíme úhoře a vaříme na mírném ohni asi 15 minut. Pak porce vyndáme, necháme okapat. Na talíři rozšleháme vejce, osolíme a přidáme lžíci oleje, dílky úhoře do této směsi namočíme, obalíme ve strouhance a usmažíme do zlatova na rozpáleném oleji. Podáváme s brambory.

Úhoř s vinnou omáčkou
Ingredience
Úhoř, 150 g másla, lžíce hladké mouky, 2 dcl bílého vína, 2 dcl hovězího vývaru, cibule, snítka petrželové natě, 5 žampiónů, špetka mletého pepře, špetka mletého hřebíčku, rozdrcený bobkový list, 2 žloutky, sůl
Jak na to?
Nestaženého úhoře vytřeme solí, rozdělíme na porce a pečeme na másle asi 10 minut. Pak ho zaprášíme moukou, zalijeme vývarem a vínem, okořeníme, přidáme celé žampióny, strouhanou cibuli, petrželovou nať a do měkka udusíme. Maso opatrně vybereme, upravíme na míse, omáčku procedíme, pokrájíme žampióny, zakvedláme žloutky a nalijeme zpět na úhoře.